Makanan Kegemaran Ikan Keli

Salah satu yang paling dicari dan popular hari ini ialah umpan ikan keli siang hari. Lazimnya, ia dijadikan sebagai tempat mengisi cuti dan sekaligus mendapat sensasi dengan acara memancing. Bagi anda pemula yang tidak tahu apakah makanan kegemaran ikan keli, info ikan berikut memberikan arahan umpan ikan keli yang berkesan dan terbukti.

 

Makanan Kegemaran Ikan Keli

Disini kami akan kongsikan jenis makanan kegemaran ikan keli untuk memancing dan juga untuk penanaman pembesaran di dalam kolam.

 

Secara amnya, kawasan memancing akan dibuka dari jam 11 pagi – 6 petang. Kemudian ia akan dibuka semula pada pukul 7 malam hingga 12 malam.

 

Beter ialah sejenis umpan ikan keli yang dilemparkan ke arah tengah. Sistem yang lebih baik ini dipercayai sangat mujarab, ikan boleh datang walaupun umpan berada di sebelah sebelumnya.

 

Jika anda membawa pelbagai jenis umpan ikan keli tetapi tidak mendapat seekor ikan, bermakna jenis makanan ikan keli tidak sesuai atau ikan itu rendah.

 

Umpan utama atau makanan utama ikan keli biasanya berbentuk cacing yang juga terdapat di kawasan memancing dengan harga 2000 per 1/4 cawan.

 

Namun, jika hasilnya tidak memuaskan. Pemancing mania ini lebih suka mencampur umpan ikan keli ini sendiri daripada membeli yang belum tentu dapat ikan.

 

Jenis Umpan dan Makanan Terbaik Ikan Keli untuk Memancing

Berikut adalah senarai nama makanan kegemaran ikan keli yang dianggap mujarab dan berkesan, antaranya:

Kroto (telur semut rang-rang), lipas, cicak terbakar, cengkerik, lipas, labah-labah, usus ayam, belut terbakar, dan lain-lain.

Walaupun makanan atau umpan ini dianggap telah memenuhi piawaian makanan, ia mungkin tidak semestinya disukai oleh ikan keli. Mungkin ini boleh jadi faktor cuaca atau suhu dan juga saiz ikan.

 

Makanan Kegemaran Ikan Keli di Musim Hujan

jika di musim hujan ini tiada siapa yang pernah membuktikannya. Iaitu membawa makanan dalam bentuk Kroto yang lembut, yang tentunya sangat sukar untuk dipancing pada pancing kita. Jika anda boleh meletakkan kroto ini sebagai umpan, ikan keli kecil dan besar akan datang kepada kita dan kita hanya perlu menariknya.

 

Cere dan cacing juga merupakan sejenis makanan kegemaran ikan keli. Ini biasanya mata kail untuk memancing biasanya lebih dari 2 iaitu untuk makanan atau umpan yang berbeza.

 

Makanan kegemaran ikan keli di bahagian bawah tidak lain tidak bukan ialah Kroto. Ini telah membuktikan sendiri.

 

Makanan Kegemaran Ikan Keli Di Siang Hari

Jangan cari yang rumit. Pada siang hari, umpan ikan keli yang berkesan dan terbukti adalah dalam bentuk belut hangus, yang menghasilkan bau yang kuat.

 

jangan cari celah, kalau bawa jenis umpan belut hangus di udara dan cuaca panas, ikan keli akan datang sendiri dan berebut sesama sendiri.

 

Jangan lupa lumurkan dengan pati yang ada di kedai.

 

Makanan Kegemaran Ikan Keli Pada Waktu Malam

Jangan ambil umpan belut untuk cuaca rendah atau suhu. Macam belut bakar tadi.

 

Selain itu, pada waktu malam anda boleh membawa umpan berupa cacing, cicak bakar, ikan citul (ikan kecil), cere dan lain-lain.

 

Sumber : Daftarikan.com