Jenis Ikan Yang Bisa Dibesarkan Tanpa Oksigen

Daftarikan.com – Selain sebagai haiwan peliharaan, ikan juga boleh menambah estetika rumah batu. Keindahan warna dan bentuk hiasan menambahkan lagi suasana rumah menjadi lebih cantik dan segar. Ramai orang menambah akuarium di atas meja rumah sebagai hiasan bilik di rumah, selain mencantikkan dengan melihat ikan berenang di dalam akuarium juga boleh menjadi sumber ketenangan jiwa. Warna ikan yang cantik dan kesegaran airnya mampu menghilangkan kepenatan setelah seharian beraktiviti.

Bagi anda yang ingin mencuba mengawet ikan sebagai hiasan bilik tidur, anda boleh mencubanya, jangan takut bajet minima, mulakan dengan bajet yang besar. Pada asasnya, kebanyakan orang biasa berpendapat jika kita memelihara ikan, kita perlu membeli akuarium dan aksesori sokongannya pada harga yang tidak murah. Salah satunya adalah pam oksigen atau aerator, banyak hiasan tidak boleh bertahan lama tanpa pam oksigen ini. Harganya juga tidak murah, sehingga ramai yang beranggapan jika anda memelihara ikan hiasan anda perlu mengeluarkan wang yang banyak. Nah, terdapat beberapa hiasan yang boleh bertahan tanpa pam oksigen.

1. Ikan sapu

Mungkin bentuk dan warna hitamnya kurang menarik, tapi tak silap, ikan ini antara hiasan yang boleh hidup tanpa pam oksigen, ikan ini memang terkenal kuat. Bagi anda yang bercita-cita ingin memiliki akuarium yang cantik tetapi malas untuk membersihkannya, ikan sapu ini boleh menjadi salah satu cadangan. Tabiat ikan ini dapat menjaga kebersihan akuarium anda, tidak hairanlah ikan ini diberi nama ikan sapu.

2. Ikan Channa

Ikan channa atau ikan haruan merupakan salah satu ikan pemangsa yang boleh hidup tanpa pam air. Ikan Channa mempunyai bentuk yang cantik dengan bentuk yang panjang dan sirip berwarna biru. Ramai pengusaha ikan hiasan membuat ikan hiasan channa ini untuk dijual.

3. Ikan gupi

Siapa sangka si kecil ini menjadi sedikit lada cayenne. Ikan gupi kecil yang comel ini boleh hidup tanpa pam oksigen. Kebanyakan orang memelihara gupi dalam akuarium kecil. Ikan guppy sendiri mempunyai banyak jenis dari tempatan hingga import, penjagaannya tidaklah terlalu sukar.

4. Ikan Molly

Tidak hairanlah ikan molly dipanggil ikan belon di dalam perut ikan molly besar seperti belon. Ikan molly agak murah dan mudah dijaga. Anda boleh menternak mollies di rumah dengan bajet yang minimum.

5. Gurami

Gurami adalah salah satu ikan air tawar yang paling lasak, ikan emas boleh hidup dalam akuarium tanpa pam air. Ia sesuai dijadikan hiasan untuk akuarium anda, jika anda ingin kelihatan lebih cantik anda boleh menambah beberapa aksesori di dalam akuarium seperti tumbuhan kecil atau batu.

6. Ikan Cupang

Ikan Cupang merupakan salah satu ikan yang mudah dipelihara, ikan ini mampu bertahan walaupun tanpa menggunakan oksigen, selain itu ikan bungkuk juga mampu bertahan dalam akuarium kecil yang mempunyai isipadu air yang terhad. Tapi kena ambil perhatian juga dengan ikan yang satu ni supaya tak mudah stress.

Itulah beberapa cadangan ikan yang boleh hidup tanpa menggunakan pam oksigen. Semoga ikan ini boleh menjadi pilihan untuk menambahkan estetika bilik di dalam rumah tanpa perlu mengeluarkan bajet yang berlebihan.